Aktualno

Novica 1

Napisal: Moja dvojčka Objavljeno v: Aktualno Klikov: 2231 Komentarji: 0

Monohorialni dvojčki

Odgovornost ginekologov pri večplodnih nosečnostih je, da preveri število posteljic. V kolikor zdravniki nimajo na voljo ustrezne opreme, morajo nosečnico napotiti v ustrezno opremljeno ordinacijo.

Določanje število posteljic je osnova dobrega nadzora pri nosečnicah, ki nosijo dvojčke. Prvo vprašanje, na katerega je potrebno odgovoriti je, ali se ploda razvijata v eni ali vsak v svoji posteljici.

Monohorialni dvojčki oz. dvojčki, ki se razvijajo v eni posteljici, so izpostavljeni višjemu tveganju nepravilnega intrauterinega razvoja. Določanje števila posteljic pred 14. tednom nosečnosti je standardno pravilo perinatalne nege, v celotni nosečnosti z dvojčki, pa je to tudi najbolj pomemben posamezni ultrazvočni podatek.

V kolikor število posteljic na predhodnih pregledih, zaradi objektivnih razlogov, še ni bilo določeno, je potrebno nosečnico napotiti v ordinacijo ali ustanovo, kjer indikacijo lahko uspešno opravijo.

Nekaj splošnih priporočil:
V prvem tromesečju je potrebno določiti število posteljic, debelino nuhalnega nabora in oceno fetalne rasti.
V drugem tromesečju je potrebno, zaradi možnih srčnih anomalij, izvesti anomaly-scan in fetalno ehokardigrafijo. Najnižja norma pregleda je ocena plodovne vode vsake dva tedna med 16. in 28. tednom nosečnosti, vsake štiri tedne je potrebno oceniti hitrost fetalne rasti med 16. in 32. tednom nosečnosti
V tretjem tromesečju se nadaljuje nadzor fetalne rasti in količine plodovne vode. Potrebno je razmisliti o non-stres testu in doplerskem ultrazvočnem pregledu.

Še vedno pa se vodijo številne razprave o optimalni gestacijski starosti za porod dvojčkov, ki se razvijata in rasteta v eni posteljici. Dr. Rand priporoča, v kolikor se pojavijo težave pri intrauterini rasti, količini plodovne vode ali česa drugega, porod v 36 tednu, drugače pa v 38 tednu nosečnost.

Monohorialne nosečnosti same po sebi niso razlog za porod s pomočjo carskega reza.

Okoli 75% dvojčkov je dvojajčnih ali dizigotov (razvijejo se iz dveh oplojenih jajčnih celic) in so dihorialni, torej imajo vsak svojo posteljico.

Od skupnega števila nosečnosti z dvojčki je 25% enojajčnih ali monozigotnih (nastanejo z delitvijo ene oplojene jajčne celice), jajčece se deli počasneje v 75% teh primerov se razvijejo monohorialni dvojčki (delijo skupno posteljico in krvni obtok). Pri 25% monozigotnih dvojčkih, se jajčece deli hitreje, znotraj treh dni od oploditve, ter se razvijejo dihorialni dvojčki, torej dve posamezni enoti, ki se razvijata vsaka v svoji posteljici in vsaka s svojim krvnim obtokom (vir: Rainer Jure).

 

Novica 2

Napisal: Moja dvojčka Objavljeno v: Aktualno Klikov: 2082 Komentarji: 0

Na 15.Florjanovem sejmu so nam najmlajši odpeli tudi nekaj pesmic.

Novica 3

Napisal: Moja dvojčka Objavljeno v: Aktualno Klikov: 2600 Komentarji: 0

16.TEK PETRA LEVCA V TRZINU

V soboto dne 24.05.2014 smo udeležili se tradicionalnega teka Petra Levca za malčke in starše v Trzinu, kjer so se vsi uspešno uvrstili.

 

Po napornem teku, pa so si vsi prislužili medalije.